Vattkoppor

video
Videon visar en pojke med vattkoppor. Vi ser de typiska vattkopporna i olika faser spridda runt på hans kropp, något som är typiskt för denna barnsjukdom.

Vad är...

Vad är vattkoppor?

Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom som ger feber och utslag med små, vätskefyllda blåsor.

Sjukdomen är mycket smittsam, och den som inte är immun smittas nästan alltid om en annan medlem i hushållet får den.

Små spädbarn skyddas normalt av antikroppar från mamman, men ett farligt mellanläge kan uppstå när en mamma själv får sjukdomen i slutet av graviditeten, så sent att det nyfödda barnet inte hinner få del av mammans antikroppar via moderkakan.

Då kan det nyfödda barnet insjukna före 10 dagars ålder med risk för att få mycket svåra vattkoppor.

Orsaker

Vattkoppor orsakas av ett virus som heter varicella zoster-virus. Inkubationstiden från infektion till sjukdomsutbrott är 2-3 veckor.

Det virus som orsakar vattkoppor orsakar också bältros eller herpes zoster. Den sjukdomen drabbar sällan barn.

Symptom

Symtom och tecken

Vattkoppor börjar med feber och förkylningssymtom, därefter kommer utslag, ofta först i varma hudveck (armhålor, ljumskar), sedan var som helst på kroppen, även slemhinnor, dock knappast på handflator och fotsulor (centripetal utbredning).

Vanligtvis spricker utslagen, torkar, bildar en sårskorpa och försvinner. Utslagen kan klia, och det bidrar till risken för en tillstötande bakteriell infektion, som kan orsaka sår- och ärrbildning.

Nya blåsor slår upp i flera dagar, men efter cirka en vecka har alla blåsor torkat och barnet smittar inte längre. Smärtsamma blåsor kan ibland bildas på slemhinnan i munnen och på könsorganen.

Komplikationer

Du bör kontakta vårdcentralen om du tycker att utslagen ser infekterade ut. Det yttrar sig som smärta och ömhet, ökad rodnad och svullnad, och kanske lite varbildning.

En inte helt ovanlig komplikation till vattkoppor är påverkan på lillhjärnan (cerebellum - cerebellit). Ett par veckor efter insjuknadet blir barnet vingligt på benen och går bredspårigt och stapplande. Även händer-armar kan drabbas av sådan "ataxi" och den sjuke får t ex svårt att "hitta munnen" när han äter. Tillståndet går över utan behandling, men bör undersökas av barnläkare.

Mycket sällsynta komplikationer till vattkoppor är hjärninflammation (slöhet, omtöckning) och lunginflammation, pneumonit (hosta, snabb andning).

Behandling

Behandling/Gör så här

En bakteriell infektion i blåsorna ska behandlas i samråd med läkare.

Isbitar från frysen eller en kall kompress kan lindra klådan. Man bör undvika att applicera salva o dyl på spruckna blåsor, för det kan främja bakteriell infektion.

Håll barnet hemma tills utslagen är helt uttorkade.

Förebyggande åtgärder

Det finns ett vaccin mot vattkoppor, men det ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i Sverige.

Under sjukdomen är god hygien viktigt f.a. förebygga bakterieinfektion. Det går bra att duscha barnet och tvätta även öppna blåsor med mild tvål. Byt lakan dagligen! Håll barnets naglar korta och rena!

Barn som av någon orsak har nedsatt immunitet, t.ex. barn som får cytostatikabehandling, kan skyddas med immunglobuliner, dvs. antikroppar mot viruset.

Även anti-virusläkemedel kan ges till barn med nedsatt immunförsvar som haft kontakt med någon som redan hade eller som senare insjuknade i vattkoppor.