Vätska i mellanörat

video
Vi ser ett barn som är hos doktorn eftersom det har haft feber, nedsatt allmäntillstånd och klagat på ont i öronen. Läkaren tittar på barnets trumhinnor och ser att de är inflammerade, vilket tyder på infektion i mellanörat. På slutet av filmen ser vi en animation som illustrerar varför barn är mer benägna att få öroninflammation än vuxna.

Vad är...

Vad är vätska i mellanörat?

Ansamling av vätska i mellanörat, även kallad sekretorisk mediaotit, är mycket vanlig hos barn.

Normalt töms vätskan utan problem från mellanörat till området bakom näsan och svalget genom örontrumpeten.

Vid förkylningar och andra infektioner i de övre luftvägarna samlas vätska i allmänhet i mellanörat. Vätskan kan fastna i mellanörat när inflammation och svullnad i slemhinnorna blockerar örontrumpeten.

En öroninflammation (akut otitis media) utvecklas när vätskan blir infekterad av virus eller bakterier.

Vid sekretorisk mediaotit är vätskan tjockare och stannar kvar i mellanörat efter att infektionen i de övre luftvägarna (eller öroninflammationen) gått över. Man vet inte varför vissa barn lättare får öroninflammation än andra.

Amning tycks utgöra ett visst skydd, så länge den pågår i alla fall. Allergi kan medverka till att framkalla svullnaden.

Symptom

Symtom och tecken

Vätska i mellanörat behöver inte nödvändigtvis ge barnet några symtom, men tillfällig hörselnedsättning och lock-känsla är vanligt.

Hos yngre barn är det ofta föräldrarna som först misstänker en hörselnedsättning. Barnet kanske verkar ouppmärksamt, kanske inte svarar på tilltal och pratar högt.

En del äldre barn säger att det känns som om de har "bomull" i öronen eller som att befinna sig "under vatten". Vätska i mellanörat som blir ett kroniskt eller långvarigt problem kan påverka barnets språkutveckling.

Komplikationer

Den nedsatta hörseln kan hos små barn försvåra språkutvecklingen. Barn som upprepade gånger får vätska i mellanörat tenderar också att ha många öroninflammationer.

Du bör kontakta läkare om du misstänker att ditt barn hör dåligt, eller visar tecken på öroninflammation med feber och öronvärk.

Behandling

Behandling/Gör så här

Efter en öroninflammation är det viktigt att läkare kontrollerar barnets öron för att säkerställa att det inte finns någon vätska kvar i mellanörat.

Kontrollen bör innefatta hörselprov, med olika metoder beroende på barnets ålder, och inspektion av trumhinnan samt prova dess rörlighet när trycket förändras i yttre hörselgången.

Barn- och allmänläkare brukar titta i öronen med otoskop, medan öronläkare använder ögonspegel och en separat tratt. En del läkare har tillgång till tympanometri - en apparat som avläser trumhinnans rörlighet och tillstånd.

Om vätska i mellanörat påvisas, försöks ibland behandling med avsvällande medicin (antihistamin o dyl, men det finns inte mycket stöd för att det verkligen hjälper.

Om vätskan i mellanörat inte försvinner inom 2-3 månader bör barnet remitteras till en ÖNH-specialist, dvs. en öronläkare. Specialisten råder till om barnet bör få små plaströr inopererade i trumhinnorna för att dränera vätskan i mellanörat.

Rådet beror på hur länge vätskan har funnits i örat, hur många öroninflammationer barnet har haft och om hörseln är påverkad.

Rör i öronen innebär för de flesta barn att de får färre infektioner och hjälper till att återställa hörseln till det normala.

Rören ramlar så småningom ut, så en läkare bör regelbundet kontrollera deras läge.

Barn med rör i öronen bör undvika att få vatten i mellanörat när de badar eller simmar eftersom det kan leda till infektion och tömning av örat.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder

Det är svårt att förhindra att ett barn får vätska i mellanörat.

Det är viktigt att en läkare kontrollerar barnets öron efter en öroninflammation, speciellt på mycket små barn.

Vid tecken på vätska i mellanörat måste örat undersökas under de närmaste månaderna för att se om vätskan försvunnit. Kom ihåg att vätskan befinner sig bakom trumhinnan och inte påverkas av om barnet simmar eller badar.

Färre öroninflammationer kan förebygga vätska i mellanörat.

Amning minskar antalet öroninflammationer hos små barn.

Håll barnet borta från tobaksrök eftersom det kan öka risken för alla typer av infektioner i luftvägarna, t.ex. öroninflammation. När barnet är förkylt kan du ge saltvattensdroppar (koksalt) ofta, för att hålla barnets näsa ren och förebygga öroninflammation.

Försöka förhindra att barnet "drar in snoret" vid nästäppa. Lär barnet redan vid tidig ålder att snyta sig så gott det går. Kontakta läkare om du tror att barnet hör dåligt.

Om barnet andas genom munnen, snarkar på natten, har skrovlig röst eller tycks ha svårt att andas på natten, kan det röra sig om förstorad körtel bakom näsan (adenoiden).

Diskutera detta med läkaren eftersom förstorad adenoid kan leda till upprepade öroninflammationer, vätska i mellanörat och andra problem.