Utslag hos barn

Video: Utslag hos barn
Videon visar en pojke med höstblåsor (hand-, fot och munsjuka). Detta är en vanlig barnsjukdom där symptomen är feber, halsont, sår i munnen och utslag på händerna.

Vad är...

Utslag hos barn

Utslag är en av de vanligaste orsakerna till att småbarnsföräldrar går till doktorn. I de flesta fall är utslagen inte farliga, men ibland kan de utgöra en varningssignal.

Om barnet är friskt och inte har några andra symtom, kan du i allmänhet observera barnet några dagar. Många typer av utslag försvinner utan behandling.

Om utslagen uppstår i samband med hög feber, andningssvårigheter, kräkningar eller försämrat allmäntillstånd (dvs. barnet beter sig inte som vanligt) bör du kontakta läkare.

Det är ofta svårt att beskriva utslag över telefonen. En typ av utslag kan ha olika orsaker. Det är därför bäst att låta en läkare titta på utslagen. Det är viktigt att notera hur utslagen ser ut, hur utbredda de är, hur många och hur stora märkena på huden är, hur länge utslagen har funnits och om de kliar.

Olika typer av utslag hos barn

Utslag kan se ut på många olika sätt. Utslagen kan vara utbredda, dvs. sitta på större delen av kroppen eller vara begränsade till ett eller flera områden. På samma sätt kan utslagens utseende variera. En ökad hudrodnad kan bero på ett ökat blodflöde, detta kallas erytem.

Om utslagen består av platta prickar eller fläckar som inte höjer sig över hudytan, kallas de för fläckiga (makulära) utslag.

Om prickarna är upphöjda, kallas de papulära utslag. En särskild form av upphöjda utslag är nässelutslag, som ofta förknippas med allergi. Nässelutslag är stora runda kvaddlar, som ofta flyttar sig på kroppen och ger en intensiv klåda.

Utslag i form av vätskefyllda blåsbildningar kallas även för vesikler. Om blåsorna innehåller var istället för klar vätska kallas de varblåsor.

Små röda prickar på huden som inte bleknar när man trycker på dem med fingret, orsakas av brustna blodkärl och kallas petekier.

Eksem är kroniska utslag som ger upphov till en torr, förtjockad och kliande hud .

Om akne

Akne är vanligt hos tonåringar och beror på att det blir stopp i hårsäckarna på grund av en ökad talgproduktion i huden.

Det kan leda till lokala inflammationer i huden med röda knottror, som kallas pormaskar, eller vätskefyllda blemmor, som kallas kvisslor.

Om aknen inte behandlas korrekt kan den bli svår, med cystor som kan leda till ärrbildning. God hygien är viktigt och olika receptfria preparat finns att tillgå. Läkaren på vårdcentralen kan ge hjälp i särskilt svåra fall

Läs mer om Akne her.

Om nässelutslag (Urticaria)

De vanligaste allergiska utslagen är nässelutslag, eller nässelfeber (urticaria).

Utslagen kan bero på en allergisk reaktion mot olika ämnen. Känsliga personer kan få nässelutslag av läkemedel, livsmedel, virusinfektioner, eller insektsbett.

Utslag som beror på ett läkemedel kan även likna andra utslag. Nässelutslag kliar intensivt och består av stora kvaddlar som höjer sig över den omgivande huden. De är ofta runda och bleka i mitten, kommer och går, flyttar runt på kroppen och varar för det mesta i 3-4 dagar innan de försvinner.

Begränsade nässelutslag pekar vanligtvis på direkt hudkontakt med ett ämne som personen inte tål, exempelvis växter, pollen eller ett livsmedel

Läs mer om nässelutslag her.

Video: Så ser nässelfeber (urtikaria) ut

Röda hund och mässlingen

Röda hund och mässlingen är sjukdomar som har blivit sällsynta i Sverige på grund av att de flesta barn vaccineras mot dessa virus vid 18 månader och igen vid 6 års ålder. (Till nyligen gavs andra sprutan vid 12 år.)

Det förekommer importerade fall av mässling då och då, samt även små epidemiutbrott i samhällen där föräldrar har avstått från vaccination av livsåskådningsskäl.

Röda hund är en lindrigare infektion, men den är ökänd för att kunna framkalla fosterskador om den drabbar kvinnor tidigt i graviditeten.

Mässling börjar med feber, hosta och röda ögon och efter ett par dagar stiger febern igen när utslagen kommer. De brukar börja i ansiktet och blir sammanflytande på bålen.

Röda hund börjar också med vad som liknar lindrig förkylning och sedan uppträder ett mera finprickigt utslag, som inte flyter ihop på bålen. Utslag hos barn med röda hund Utslag hos barn med mässling.

Läs mer om röda hund her.

Läs mer om mässlingen her.

Vattkoppor

Vattkoppor börjar med enstaka eller några myggbettsliknande röda utslag i ansiktet eller på bålen, inte sällan på varma ställen som armhålan. Inom några timmar utvecklas utslagen till vätskefyllda blåsor som senare spricker och småningom torkar in.

Dessutom får barnet vanligtvis feber och snuva. Barnet kan också få blåsor i munnen.

Vattkoppor är mycket smittsamt och det är vanligt att flera barn får det samtidigt, antingen hemma eller på förskolan.

Utslagen kan klia kraftigt och det uppstår lätt bakterieinfektion i de sönderrivna blåsorna. Bakteriella infektioner kan också leda till sår och ärrbildningar.

 • Klipp barnets naglar kort och håll dem rena med nagelborste och tvål! 
 • Duscha barnet dagligen och tvätta med mild tvål som inte svider! 
 • Byt kläder och lakan ofta! 
 • Efter 5-7 dagar har utslagen torkat in och då smittar inte barnet längre. 

Video: Se barn med vattkoppor

Läs mer om vattkoppor her.

Scharlakansfeber

Scharlakansfeber orsakas av en streptokockinfektion i halsen. Barnet har vanligen ont i halsen och hög feber.

Utslagen börjar som en hudrodnad på kroppen med små knottriga utslag över hela huden. Utslagen börjar i ansiktet och runt halsen och sprider sig till resten av kroppen. Huden runt munnen är oftast fri från utslag och ser därför blek ut.

Efter 5-6 dagar försvinner utslagen och huden börjar fjälla, särskilt på fingertopparna.

Om du misstänker att barnet har fått scharlakansfeber bör du beställa tid på vårdcentralen.

Det finns snabbtest för streptokockinfektion, men det brukar anses lämpligt att vänta litet med penicillin vid scharlakansfeber, för annars kan samma reaktionsmönster på streptokockinfektion uppträda igen hos ditt barn. 

Video: Så ser utslagen ut vid scharlakansfeber

Körtelfeber

Körtelfeber är en virusinfektion som ofta drabbar skolbarn och ungdomar. (Kallas ibland kissing disease.)

Den unge får ont i halsen och svårigheter att svälja, feber och förstorade lymfkörtlar på halsen.

Utslagen är ospecifika, ljust rosa och förekommer mest på bålen. Mjälten (upptill vänster i buken) kan bli förstorad. 

Video: Så ser utslagen ut vid körtelfeber

Tredagarsfeber

Tredagarsfeber är också en virussjukdom.

Typiskt för tredagarsfeber är att febern är mycket hög och varar i 3-4 dagar, då det sällan förekommer några andra symtom.

Sedan sjunker febern plötsligt och inom några timmar kommer utslagen. Utslagen är ljust rosa och mest utbredda på hals och bröstkorg. Typiskt är att man kan känna förstorade lymfkörtlar i nacken på barnet. Utslagen kliar inte och bleknar när man trycker på dem.

De försvinner inom 1-2 dagar.

Video: Se barn med tredagarsfeber

Femte sjukan

Femte sjukan är en annan virussjukdom som börjar med lätta förkylningssymtom och feber. Utslagen uppträder först efter cirka 1 vecka och det mest framträdande draget är de kraftigt rodnade kinderna och blekheten runt munnen. Barnet ser ut som om det har fått en örfil. Hos vissa barn sprider sig utslagen till resten av kroppen men handflator och fotsulor är oftast fria från utslag. Utslagen kan klia och varar i 1-3 veckor. Utslagen är inte särskilt markanta, men kan ha ett "spetsliknande" utseende.

Video: Så ser utslagen ut vid femte sjukan

Höstblåsor

Höstblåsor är en virussjukdom som är vanlig bland barn under 4 år. Den orsakas av coxsackieviruset, vilket ger blåsor i munnen, på fingrarna och på fötterna. (Därav den osakliga och litet skämtsamma beteckningen "mul- och klövsjuka".)

Höstblåsor orsakar ofta feber och blåsorna i munnen kan göra att barnet får svårt att äta. Den går över av sig själv efter några dagar, men blåsorna i munnen kan bestå litet längre. Barn kan få denna infektion flera gånger.

Borrelios

Borrelios är en infektion som överförs genom fästingbett. Den påvisades först på en ort vid namn Lyme i USA.

I Sverige förekommer fästingar utefter östkusten ända upp till Umeå, men i inlandet knappast norr om Dalälven. Fästingar kan även sprida en virusinfektion, tick-borne encephalitis (TBE), som inte brukar bli allvarlig hos barn. Borrelia-infektionen börjar med utslag 2-6 veckor efter fästingbettet eller med influensaliknande symtom (feber, huvudvärk, ont i kroppen).

Det kan uppstå en cirkelformad hudrodnad runt fästingbettet, som sprider sig utåt, likt en måltavla. Det kan finnas fler än ett sådana cirkelformade utslag. På detta stadium kan infektionen behandlas med penicillintabletter.

Borrelios kan börja utan utslag och orsaka ledvärk, bröstsmärtor, huvudvärk eller neurologiska problem flera månader senare.

Det kan betyda att borrelia-infektionen fått fäste i centrala nervsystemet och då är det angeläget att den misstanken utreds av läkare och att påvisad infektion behandlas med andra antibiotika än penicillin, hos yngre barn i injektionsform.

Kontakta Barn och ungdomsmottagningen eller Vårdcentralen.

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är kroniska utslag som drabbar barn, ofta i familjer där allergier förekommer.

Utslagen är vanligtvis torra och kliande och huden blir röd, irriterad och fjällig. Klådan kan leda till att barnet kliar sönder huden med infektion och ärrbildning som resultat.

Barn med besvärligt atopiskt eksem bör ha återkommande kontakt med en barn- eller hudläkare. Det finns mycket du som förälder kan göra f.a. lindra följderna och obehaget för ditt barn av att ha eksem, men det kräver att du lär dig och får fortlöpande stöd. 

Video: Barn med atopiskt eksem

Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem, även kallat mjölkskorv, drabbar barn under 2 år, men speciellt spädbarn under 3 månader. Orsaken är okänd men man tror att det är en störning i hudens produktion av talg och svett. Till skillnad från atopiskt eksem kliar utslagen inte särskilt mycket. Utslagen är torra, röda och något fjälliga. Seborroiskt eksem uppstår vanligtvis i ansiktet, på halsen, på bröstet, i hudvecken och i blöjområdet. Hos spädbarn kan en gulaktig skorpa bildas i hårbotten, s.k. skorv. Salva innehållande salicylsyra hjälper. BVC-sköterskan ger råd. 

Kontakteksem

Kontakteksem uppstår när vissa ämnen som nickel, kosmetika, krämer och tvättmedel irriterar huden och orsakar en överkänslighetsreaktion. Huden ser röd och irriterad ut och ibland bildas upphöjda knottror eller blåsor på hudområdet som kommit i kontakt med utlösande ämnet. Utslagen ger ofta klåda, men kan också vara fuktiga med blåsor. Nickeleksem är ett exempel på kontakteksem och klockarmband och jeans-knappar är vanliga föremål i kontakt med naken hud.

Blöjutslag

Blöjutslag är en irritation som uppstår i blöjområdet när huden blir fuktig, röd och irriterad av urin och avföring. Den här irritationen kan orsaka små öppningar i huden där bakterier eller svamp kan tränga in och orsaka ytterligare infektioner, vilket förvärrar utslagen. Luftning är hörnpelaren i behandlingen.

Infekterade sår

Ett infekterat sår uppstår när ett litet sår som orsakats av en hudirritation, att man kliat sig, skurit sig eller blivit biten, blir infekterat av bakterier. Såret blir rött, fuktigt och ofta varigt, och så småningom bildas gulaktiga sårskorpor. Huden runt såret svullnar och ömmar vid beröring på grund av inflammationen. Lymfkörtlarna i det omgivande området kan svullna och barnet kan få feber.

Om barnet river på såret kan bakterierna sprida sig på huden och leda till att fler sår uppstår. En viktig orsak till att ett sår inte läker normalt utan blir infekterat är det sjukvården kallar "främmande kropp" - något föremål, en glasbit eller liten sten som blivit kvar i såret. 

Svinkoppor (impetigo)

Svinkoppor är en särskild typ av hudinfektion som orsakas av streptokocker och/eller stafylokocker, inte sällan båda samtidigt.

Utslagen börjar vanligtvis som ett rivsår, bett eller mindre irritation som infekteras av bakterier. Såret blir rött, fuktigt och ofta varigt, och så småningom bildas gulaktiga sårskorpor. Om barnet river sig på såret kan bakterierna sprida sig på huden och leda till att ännu fler sår uppstår.

Kopporna utvecklas under några dagar och sitter kvar i 4-6 dagar innan sårskorpor bildas och gradvis torkar ut. Svinkoppor kan sätta sig på alla delar av kroppen där det finns ett sår eller en öppning i huden. Det behandlas med avlägsnande av skorporna och antibiotikakräm eller med antibiotika som tas via munnen. 

Rosfeber (cellulit)

Rosfeber eller cellulit är en lokal hudinfektion, ofta av streptokocker. Huden svullnar, blir varm och röd på ett begränsat område, som är skarpt avgränsat från den friska huden.

Det finns ofta inget självklart ställe där bakterierna kan tränga in. Ibland kan feber och nedsatt allmäntillstånd förekomma. Cellulit i ansiktet kallas ofta flegmone och orsakas av bakterier från luftvägar och bihålor.

Alla former av cellulit bör undersökas och behandlas direkt, eftersom infektionen kan sprida sig snabbt.  

Hudsvamp

Hudsvamp är hudinfektioner som orsakas av två specifika svamptyper: tinea och candida. Tinea, även kallat ringorm, är ovala eller ringformade förändringar i huden med en kliande, fjällig och något förhöjd kant runtomkring och mer normal hud i mitten. Utslagen kan finnas i hårbotten, i ansiktet, på kroppen och även angripa naglarna.

Spädbarn kan få candida-infektion i form av torsk - en vit beläggning på tungan eller på munnens slemhinna eller som utslag i blöjområdet (infekterade blöjutslag).

Barn i alla åldrar kan få candida i fuktiga hudveck, t.ex. under hakan på ett spädbarn eller som fotsvamp. Det sistnämnda yttrar sig som hudsprickor mellan tårna tillsammans med klåda och ibland även missfärgade tånaglar. 

Skabb

Skabb är en hudinfektion som orsakas av ett kvalster. Honkvalstret gräver små gångar i huden, särskilt mellan fingrarna, runt handleden och i armhålan. Spädbarn kan även få skabb på handflator och fotsulor, samt på huvud-ansikte, vilket inte förekommer hos vuxna.

Skabb kliar intensivt, vilket kan leda till att det bildas sår, blåsor och sårskorpor, och en eventuell sekundär bakterieinfektion. Ibland är det möjligt att se små gråa gångar i huden som kvalstret gjort. Skabb är ganska smittsamt så snabb läkarbehandling rekommenderas. Vanlig tvätt tar bort smittan i handdukar och sängkläder, liksom vädring ute i solen.

Huvudlöss

Huvudlöss är insekter som lägger ägg medan de sitter på hårstråna på huvudet. Äggen kläcks efter cirka 1 vecka.

Huvudlöss ger klåda i håret och hårbotten. Lössen förekommer oftast i nacken, bakom öronen och i hårfästet och man kan se dem med hjälp av en luskam och ett förstoringsglas. Hårlöss orsakar inte sjukdom, utan är bara otrevliga. Behandling hindrar att lössen sprids till andra barn, vilket annars lätt äger rum t ex på dagis. 

Vårtor

Vårtor är en vanlig virusinfektion på huden under barndomen. Det finns flera typer av vårtor och de kan förekomma en och en eller i grupp. De sitter oftast på fingrar, händer eller fötter. Där de är utsatta för belastning växer de inåt i huden och är inte upphöjda över hudytan (fotvårtor). På andra ställen har de en hård, sträv yta och är något upphöjda.

Vårtor brukar försvinna av sig själv utan behandling, men de kan återkomma. Fotvårtor kräver dock ofta behandling hos läkare. De ska emellertid inte tas bort med skarpa instrument eller bränning etc för resultatet blir gärna ett ärr som ställer till större och mer varaktiga besvär än vårtan. Exmpel på vårta

Mollusker

Mollusker är vanliga under barndomen och de orsakas också av virus i huden. De är runda, upphöjda och mellan 2 och 5 mm i diameter. Varje mollusk har en liten grop i mitten. De brukar inte besvära barnet men kan bli ömma eller klia och barnet kan riva upp huden genom att klia, vilket ökar risken för infektion.

Mollusker kan sitta överallt på barnets kropp. De kan sitta en och en eller i grupp. De försvinner vanligtvis utan behandling, ibland efter några veckor men de kan sitta kvar i flera månader eller år. I "svåra fall" finns det hjälp att få hos barnkirurg eller vissa hudläkare (bortskrapning i narkos).

Behandling

Behandling/Gör så här nӓr barnet har utslag

 • Bakteriella hudinfektioner bör behandlas med lokala antiseptiska medel eller antibiotika. Oftast räcker det med att behandla huden, men ibland kan antibiotika som tas via munnen bli nödvändigt. Beställ tid på vårdcentralen om utslagen är omfattande eller sprider sig! 

 • Vid eksem är det viktigt att komma ihåg att det är den torra huden som gör att det kliar. Mjukgörande krämer och badolja i badet gör huden mjuk och förebygger klådan, som leder till rivsår och hudskador. 

 • Hos barn med atopiskt eksem kan eksemet förvärras av viss mat, men med vissa undantag är det inte matallergi som är hela orsaken till ett eksem! Uteslutning av viktiga födoämnen (mjölk, frukt etc) ur barnets kost bör bara ske i samråd med läkare! 

 • Huden på ett barn är tunn och ömtålig. Det är viktigt att undvika starka ämnen som tvätt- och rengöringsmedel och parfymer, vilka kan irritera huden och göra att den lättare skadas och drabbas av utslag. Använd inte parfymerade tvålar. Om du tvättar huden på ett spädbarn med en för stark tvål tvättar du bort det naturligt skyddande hudfettet. 

 • Kontakta den ordinerande läkaren om barnet nyss har fått en ny medicin och får utslag. 

 • Medicinering av barn med eksem (antihistamin o.a. preparat) bör ske bara i samråd med läkare (Även med receptfria mediciner!). Man kan applicera is (gnugga med isbit) och potatismjöl är en huskur som hjälper mot klåda (på hud som är någorlunda oskadad). Hydrokortisonkräm är receptfri på Apoteket och effektivt klådstillande.

 •  Låt inte barn med utslag ha på sig åtsittande kläder som irriterar huden, och inte ylle eller syntetfibrer närmast kroppen, hellre bomull. 

 • Klipp barnets naglar korta och håll dem rena med nagelborste och tvål! 

 • Täta blöjbyten och god allmänhygien förebygger ofta blöjutslag. Luftning och tillfälligt undvikande av all plast i blöjorna är nyckeln till framgångsrik behandling. 

 •  Nästan alla utslag blir värre i solen och efter varma bad. Undvik dessa om möjligt.

När söka läkare

Om ditt barn har fått utslag och du undrar om du måste åka till akuten, är den viktigaste frågan:

Hur är barnets allmäntillstånd?

Har barnet några andra symtom eller tecken på sjukdom?

Inför ett telefonsamtal till Sjukvårdsrådgivningen i ditt landsting (i Stockholmstrakten 08-320100) är andra viktiga frågor:

 • Hur snabbt kom utslagen?
 • Är de lokala eller spridda över hela kroppen?
 • Hur mycket besvärar utslagen barnet?
 • Får barnet någon medicin?
 • Har barnet kommit i kontakt med någon ny mat, tvål eller hudprodukt? 

Åk till närmaste akutmottagning för barn eller ring 112 om:

 • Barnet också har hög feber, huvudvärk och kräks i samband med utslagen. 
 • Barnet har hög feber och utslagen är röda prickar som inte bleknar av tryck. 
 • Utslagen är kraftigt rodnande och mycket ömma vid beröring. 
 • Det kan vara ett tecken på rosfeber. 
 • Det finns misstankar om att utslagen orsakats av en medicin som läkare ordinerat 
 • Nässelutslagen kommer i samband med att ansiktet svullnar upp och barnet får andningssvårigheter eller svårigheter att svälja. Det kan vara tecken på allergisk chock! 

Beställ tid hos läkare på Vårdcentralen om:

 • Utslagen uppstår i samband med tecken eller symtom på sjukdom, det vill säga att barnet inte mår bra. 
 • Barnet har fått utslag som kliar intensivt. 
 • Utslagen sitter nära ögonen eller påverkar ögonen. 
 • Du tror att utslagen har blivit infekterade med bakterier eller svamp. 
 • Du misstänker att barnet har de ringformade utslag som borrelia kan orsaka. 
 • Du misstänker att barnet har svinkoppor, vilket vanligtvis är en sekundär bakteriell infektion av huden. 
 • Utslagen åtföljs av feber och/eller halsont. 
 • Barnet har akne eller blemmor och behandling med receptfria läkemedel har inte hjälpt. 
 • Du misstänker att utslagen beror på en allergi mot mat, läkemedel eller något i barnets omgivning.