Springmask

video

Vad är...

Vad är springmask?

Springmask är en vanlig tarminfektion som orsakas av en liten rundmask, Enterobius vermicularis.

Den här vita masken som ser ut som en sytråd växer i tarmen efter att barnet fått i sig dess ägg via munnen.

De små mikroskopiska äggen syns inte och ett barn kan, utan att veta om det, äta dem med smittad mat eller om han/hon slickar sig på fingrarna efter att ha rört vid ett infekterat föremål, t.ex. sängkläder, handdukar, underkläder, glas eller leksaker.

Äggen kläcks därefter i tunntarmen och den växande masken (larv) kryper in i tjocktarmen där den sätter sig på insidan av slemhinnan.

Efter 2-4 veckor kryper den fullvuxna springmasken ut genom barnets ändtarm på natten för att lägga nya ägg runt ändtarmsöppningen.

Här hittar man ofta springmask Detta leder ofta till klåda, som är det vanligaste symtomet på springmask. När barnet river sig på det drabbade området, fastnar de små äggen på fingrarna och under naglarna och sprider sig därefter till allt som barnet rör vid.

Äggen kan överleva upp till 3 veckor, vilket gör det ganska lätt för infektionen att sprida sig till andra människor.

Skolbarn smittas ofta av den här parasiten.

Symptom

Symtom och tecken

Springmask brukar ge intensiv klåda runt ändtarmsöppningen, särskilt nattetid, som är den tid då honorna lägger sina ägg.

Om du tittar riktigt nära med ficklampa på det sovande barnet, kan man ofta se de små, tunna maskarna röra sig runt barnets ändtarmsöppning. Flickor kan klaga på att det kliar i slidan om maskarna även har infekterat det området, och ibland kan det komma flytningar från slidan.

Springmaskar kan också irritera urinvägarna och leda till att barnet kissar på sig på natten, även om det var länge sedan barnet blev torrt.

Komplikationer

Infektionen leder sällan till några komplikationer, annat än att den sprids till andra familjemedlemmar. Ibland kan klådan leda till hudinflammation, sår och infektion.

Irritation i underlivet hos små barn kan (och bör ibland) föranleda misstankar om att någon vuxen riktat sexuellt övergrepp mot barnet. Det är emellertid viktigt att även tänka på springmask i dessa sammanhang. Infektionen kan vara förklaringen till barnets besvär och ska först och främst avhjälpas.

Behandling

Behandling/Gör så här

Om du har kunnat konstatera springmask hos ditt barn, behandla med pyrvin (Vanquin, receptfritt på Apoteket).

Den är lika bra att behandla åtminstone alla barnen i familjen för att förhindra att infektionen sprids dem emellan igen. Behandlingen bör upprepas efter 2-3 veckor för att förebygga nya infektioner.

Låt barnen bada, gör rent deras naglar och byt lakan i barnens sängar efter varje kur! Klådan kan sitta i upp till en vecka efter att behandlingen har avslutats.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder

Det är viktigt att påminna barnet att tvätta händerna efter toalettbesök, lek ute och före måltider.

Det kan också vara bra att byta underkläder och pyjamas ofta.

Be barnet att inte riva sig runt ändtarmsöppningen.

Låt inte barnet suga på fingrarna eller bita på naglarna.

Se till att barnets naglar är korta och rena.