Skabb

video

Vad är...

Vad är skabb?

Scabies är en intensivt kliande hudinfektion som orsakas av hudkvalster.

Skabb-djuren gräver tunnlar i huden och lägger sina ägg, som kläcks efter 3-8 dagar och de nykläckta kvalstren rör sig på hudytan för att växa och para sig.

När honorna blir dräktiga kan de fortsätta cykeln genom att återigen gräva ned sig under huden och lägga sina ägg.

Scabies är mycket smittsamt och kan förekomma i små epidemier på skolor och förskolor.

De kan spridas från person till person genom direkt hudkontakt, eller genom att man delar kläder, filtar eller lakan.

Tiden från infektion till symtom (inkubationstid) är 4-6 veckor.

Symptom

Symtom och tecken

Det huvudsakliga symtomet på skabb är intensiv klåda som kommer cirka 1 månad efter infektionen.

Klådan är i allmänhet värst på natten, vid varm väderlek, eller efter ett varmt bad.

Hudkvalstret är för litet för att ses med blotta ögat, men de tunnlar den gräver går att se. De är tunna, trådliknande linjer på huden som blir röda och inflammerade, speciellt efter att man har rivit på dem.

Utslagen kan se ut som små upphöjningar, blåsor eller varblåsor, med sår efter klådan. Tunnlarna finns ofta mellan fingrarna och på insidan av handlederna.

Andra ställen på kroppen där skabb är vanlig är runt naveln, på armbågarna och fotlederna, på skinkorna samt på bröstvårtor och penis. Mycket små barn kan få skabb på handflator, fotsulor, i nacke och hårbotten.

Komplikationer

Komplikationer

Skabb leder sällan till några komplikationer, förutom att det är mycket smittsamt, så flera personer i samma hushåll kan smittas samtidigt.

Att klia på det drabbade områdena kan leda till att skabben sprids till andra delar av kroppen. Rivandet kan också leda till svinkoppor, en bakteriell infektion i huden.

Behandling

Behandling/Gör så här

Kontakta läkare om du misstänker att ditt barn har skabb. Om diagnosen är tveksam kan läkaren ta bort kvalstren från tunnlarna och identifiera dem med ett mikroskop.

Behandlingen mot skabb är oftast en kräm eller en lotion som dödar kvalstren. Följ de anvisningar som följer med läkemedlet.

Krämen måste smörjas in på hela kroppen, inte bara områden med utslag. Behandlingen måste upprepas efter en vecka.

Alla personer som lever med den smittade personen, och alla sexpartners, bör behandlas även om de inte har några symtom.

Det förhindrar att barn smittas igen efter en behandling. Det är viktigt att veta att klådan kan fortsätta i flera veckor efter att behandlingen har avslutats. Det betyder inte att barnet fortfarande är smittat, men att huden har irriterats och tar tid att läka.

Om barnet även visar tecken på bakteriell infektion, kan behandling med antibiotika krävas. Svala bad, kylbalsam och lokala steroider kan lindra klådan.

Antihistaminer som tas via munnen kan också lindra klådan, speciellt vid läggdags.

Förebyggande åtgärder

Det är svårt att förhindra att barnet smittas av skabb. Skabb beror inte på dålig hygien, och har inget att göra med smuts i miljön.

Det är viktigt att alla som är smittade, eller som varit i kontakt med någon som är smittad i en familj, förskola eller skola, får behandling samtidigt så att ingen smittas igen. även de som inte har utslag eller klåda måste fullfölja behandlingen.

Skabbs sprids vanligtvis via direktkontakt, men kan även spridas via kläder, filtar och handdukar, eftersom hudkvalstret kan överleva flera dagar utan hudkontakt.

Kläder och sängkläder måste tvättas i varmt vatten och torkas i värme.

Föremål som inte kan tvättas bör läggas i en försluten plastpåse cirka en vecka innan de används igen.

Om barnet har fått diagnosen skabb ska du informera skolan eller förskolan.

Barnet kan återgå till skolan eller förskolan när behandlingen är avslutad.