Seborroiskt eksem

Video: Seborroiskt eksem

Vad är...

Vad är seborroiskt eksem?

Seborroiskt eksem är ett vanligt utslag hos barn, speciellt i spädbarnsåldern och under puberteten. De här fjällande och skorpartade utslagen utvecklas på områden på kroppen där det finns många talgkörtlar.

Körtlarna svarar för att producera oljiga substanser som fuktar och skyddar huden.

Hos spädbarn förekommer utslagen ofta i hårbotten och kallas mjölkskorv.

Orsaken till seborroiskt eksem är oklar, men det finns teorier om att det orsakas av hormoner, eller en obalans mellan fettsyra och svettproduktion i huden.

Symptom

Symtom och tecken

Seborroiskt eksem är vanligast i pannan, bakom öronen, i ansiktet, i hårbotten, på halsen, i armhålorna och i blöjområdet.

Utslagen ser ut som röda fläckar med feta, skorpöverdragna fjäll. I hårbotten på spädbarn ser de ut som feta, gulaktiga flagor.

Hos ungdomar kan seborroiskt eksem vara mjäll eller flagor i ögonbrynen, området bakom öronen eller på insidan av hudveck där man böjer lederna.

Till skillnad från atopiskt eksem kliar seborroiskt eksem inte.

Det brukar vara värre under blöjorna, till skillnad från atopiskt eksem som är bättre där. Utslagen kan vara lätta till svåra, men försvinner som regel under det första levnadsåret. Hos en del barn kan utslagen återkomma efter puberteten.

Komplikationer

Utslagen leder sällan till komplikationer, men en infektion kan uppkomma om sprickor eller revor i huden blir infekterade med bakterier. Seborroiskt eksem i hårbotten kan vara orsak till små, ytliga lymfkörtlar på halsen och i nacken, som ofta oroar föräldrar när de plötsligt får känna dem. De är förstås helt ofarliga.

Behandling

Behandling/Gör så här

Sköterskan på BVC ger råd om behandlingen av mjölkskorv.

Gnid först in barnets hårbotten med babyolja. En kräm innehållande 3% salicylsyra kan också ifrågakomma i litet svårare fall (spridning till kroppen).

Vänta 10-15 minuter och ta sedan bort flagorna med en fintandad babykam eller en mjuk borste.

Tvätta slutligen barnets hår med ett milt babyschampo.

Du kan behöva upprepa behandlingen flera gånger innan mjölkskorven försvinner. Om barnet är äldre än 6 månader kan du använda ett milt mjällschampo för att ta bort flagorna, men var försiktig så att inte barnet får schampo i ögonen.

Kontakta läkare om mjölkskorven inte försvinner efter 2 veckors behandling enligt ovan, eller om du tror att utslagen har blivit infekterade.

Hos äldre barn och ungdomar kan en mild steroidkräm (t.ex. hydrokortison) minska inflammationen och hudirritationen.

Använd inte steroider i ansiktet utan att först ha kontaktat läkare.

Förebyggande åtgärder

Seborroiskt eksem kan inte förebyggas.