Näsblödning

Video: Näsblödning

Vad är...

Allmänt

Det är väldigt vanligt att små barn blöder näsblod.

Den vanligaste orsaken är att barnet petar sig i näsan, särskilt vid förkylning och nästäppa.

Vid förkylning är slemhinnan i näsan svullen och öm, och blodkärl kan då lätt brista och börja blöda. Blödningen kommer oftast från ett litet blodkärl på skiljeväggen mellan näsborrarna, längst fram i näsan.

Näsan blöder också lättare vid torr vinterluft och allergier i näsan. även om det ser ut att komma mycket blod, upphör nästan alla näsblödningar av sig själva inom 5 minuter, och det är sällan nödvändigt att söka läkare.

Komplikationer

Komplikationer: Chock/cirkulationssvikt

Oavsett vad det är för blödning är det mycket viktigt att barnet inte hamnar i chock, eller drabbas av cirkulationssvikt.

Om för mycket blod går förlorat får hjärtat inte tillräckligt med blod att pumpa runt i kroppen, blodtrycket sjunker och barnet hamnar i chock.

Barnet svimmar sedan på grund av chocken. Varningstecken för chock är snabb puls, blekhet, kall och klibbig hud, samt yrsel.

Behandling

Egenvård

 1. Låt barnet sitta stilla med huvudet lätt nedböjt. Låt blodet rinna från barnets näsa ner i en näsduk eller behållare. 
 2. Be barnet spotta ut eventuellt blod som samlats i munnen. Låt inte barnet svälja blodet eftersom det kan irritera magen och orsaka kräkningar. 
 3. Täpp till runt den mjuka delen av näsan precis under näsbenet med tummen och pekfingret. äldre barn kan klara av att göra detta själva. Håll greppet i minst 5 minuter utan att släppa taget. Barnet måste andas genom munnen under tiden.

När söka läkare

När ska du söka läkare?

Sök omedelbart läkare eller ring 112 om:

 • Barnet fortsätter att blöda efter 2 försök att stoppa blödningen. 
 • Barnet har blött i mer än 15 minuter. 
 • Barnet har yrsel, är blekt och inte verkar må bra. 
 • Näsblödningen uppstår efter en skallskada eller ett fall. 

Beställ tid hos läkare om:

 • Barnet blöder näsblod ofta. 
 • Barnet lätt får blåmärken och blöder mycket från mindre sår. 
 • Barnet får en näsblödning strax efter att han/hon har börjat ta en ny medicin, eftersom vissa mediciner kan öka sannolikheten för näsblödningar. 
 • Du misstänker att barnet har ett främmande föremål i näsan.