Magsjuka (gastroenterit)

Video: Magsjuka (gastroenterit)
Så ser tecknen på uttorkning hos barn ut.

Vad är...

Vad är magsjuka?

Magsjuka (eller maginfluensa eller gastroenterit) är en infektion i mage och tarmar, som ofta orsakas av virus (som t.ex. rotavirus och adenovirus) och ibland av bakterier. Den yttrar sig som akut diarré och kräkningar.

Rotavirus är den vanligaste orsaken till magsjuka hos barn under 2 år och det kommer ofta under vintermånaderna.

Bakteriella infektioner är mindre vanliga och smittar ofta genom maten. Dit hör salmonella och campylobacter.

Parasiter som Giardia lamblia och amöba kan också ge magsjuka hos barn, ofta då diarréer, men inga kräkningar. De flesta mag-tarminfektioner sprids emellertid från person till person med direktkontakt via händerna.

Eftersom magsjuka är så smittsam är den väldigt vanlig. De flesta barn blir magsjuka minst en gång under sin tidiga barndom.

Symptom

Symtom och tecken

De vanliga symtomen på magsjuka är täta, lösa eller vattniga avföringar, ofta i kombination med nedsatt aptit, illamående, kräkningar och krampaktig buksmärta.

Vid infektioner som orsakats av virus får barnet ofta feber i början av sjukdomen, ibland också snuva och hosta.

Bakteriella infektioner i tarmarna kan leda till blodig diarré och hög feber. En del barn får också svåra magsmärtor i samband med bakteriella infektioner.

Komplikationer

Om ett litet barn har diarré och dessutom kräks det mesta hon tar in genom munnen, kan hon bli uttorkad på bara några timmar! Vid mindre aggressiva infektioner kan tecknen på uttorkning visa sig så småningom med slö- och likgiltighet, halonerade (insjunkna) ögon och lätta blöjor hela tiden. Om, dessutom, ett hudveck står kvar flera sekunder, eller slemhinnorna inne i munnen ser torra ut, så har det gått för långt och man måste skynda sig till sjukhus!

Behandlingen innebär ersättning av de kroppsvätskor som barnet förlorat, antingen genom att ge små mängder i taget av en avvägd salt-socker-lösning (vätskeersättning) genom munnen eller ibland intravenöst med s.k. dropp. Bara ibland vid bakteriella och parasit-infektioner ger man läkemedel f.a. bekämpa själva infektionen.

Behandling

Behandling/Gör så här

Om ett barn har maginfluensa, ökar risken för uttorkning om han förutom diarré också kräks gång på gång.

I den situationen kan du pröva med att ge små mängder åt gången av Vätskeersättning (VE) från Apoteket, men hålla på hela tiden de första 4 timmarna.

Ge inte barnet fast föda och låt honom inte dricka själv under denna uppvätskningsfas!

Barnet kan slumra mellan vätskedoserna, men ni föräldrar behöver turas om.

 • Sätt dig med barnet i knät och en klocka och en mugg med VE framför er på bordet. Börja med en tesked (=5 ml) var 5:e minut. När det har gått bra utan kräkning i en timme, öka takten men bara till en tesked var 4:e minut o.s.v. Det ger en vätskemängd motsvarande 4-5% av kroppsvikten på 4 timmar för ett barn på 8-10 kg, vilket brukar leda till förbättrat allmäntillstånd. 
 • Om barnet kräks, börja om på den takt i tillmatningen som gick bra. Upprepade kräkningar under denna försiktiga behandling bör föranleda läkarundersökning på barnakuten, så åk in då! 
 • När uppvätskningen har gått bra i 4 timmar och ni kommit till en tesked varannan minut, kan du pröva med 5 skedar i tät följd och sedan göra paus 15-20 minuter, ge 5 skedar igen o.s.v. På detta stadium bör man också sätta välling (gärna majs-) eller bröstmjölk till VE, i stigande koncentration för varje mugg man blandar till. Barnet behöver mer näring än som finns i VE! 
 • Barn som ammas bör fortsätta att få bröstmjölk. Ditt barn ska dock matas oftare än normalt (varje eller varannan timma) och få mindre mängd istället (amma i 5-10 minuter åt gången). Om barnet inte vill ta bröstet kan mamman pumpa ur lite mjölk och mata honom med sked, mugg eller flaska. 
 • Spädbarn som har fått modersmjölksersättning kan fortsätta med sin normala utspädning. 
 • Om barnet är över 6 månader och inte tycker om smaken av ren vätskeersättning (som tårar), kan du sätta till koncentrerad äppeljuice i lämplig mängd (Smaka själv!) 
 • Ge inte barn med diarré fruktjuice eller läskedrycker, eftersom de innehåller mycket socker och kan göra diarrén värre. 
 • Om barnet har kunnat behålla vätska utan att kräkas i minst åtta timmar, kan du försöka med fast föda lite successivt. Kokt fisk med ris, kalvfrikadeller eller omelett utan tillsatser brukar anses lämplig mat att börja med. Man kan oftast övergå till den normala kosten cirka ett dygn efter att kräkningarna har upphört, men det är bäst att vänta med snask och frukt (sockret!) och även med pommes frites och annan mat med mycket fett. 
 •  Blanda inte egna saltlösningar eftersom det kan leda till att barnet får i sig för mycket salt och det kan vara farligt. 
 • Undvik mediciner, även febernedsättande, tills kräkningarna har gått över. 
 • Vid de flesta akuta mag-tarminfektioner är kräkningar en del av den tidiga fasen av sjukdomen och går över rätt snabbt, medan diarréerna kan fortsätta över en vecka.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder

Det är svårt att förhindra att barn får magsjuka.

De flesta barn drabbas av magsjuka minst en gång under den tidiga barndomen på grund av återkommande infektioner på förskola eller skola.

Om någon i familjen har magsjuka är det viktigt att tvätta händerna ofta, speciellt före måltider och efter toalettbesök. Tvätta händerna varje gång du har bytt blöja och före och efter varje blöjbyte om du byter på flera barn.

Undvik att resa med ett litet barn i länder och trakter där du vet att de sanitära förhållandena är dåliga och/eller det förekommer utbrott av diarrésjukdomar!

Om du ändå av någon anledning måste vistas i sådana trakter med ett litet barn, var särskilt noga med handhygien, både din egen och barnets!

Använd spritservetter före måltid om tvål och vatten inte finns!

Ge inte barnet av mat som du köper på gatan!

Ge barnet, om möjligt, bara industriellt framställt, buteljerat vatten (mineralvatten), koka annars!

Ät aldrig livsmedel som har stått ute för länge utan kylning. Det är speciellt viktigt under de varma sommarmånaderna. Låt barnet stanna hemma från skola eller förskola så länge diarrén kvarstår.