Åksjuka

Video: Åksjuka

Vad är...

Vad är åksjuka hos barn?

Åksjuka - en känsla av att vilja kräkas när man åker i ett fordon - är vanlig bland barn. Man kan bli åksjuk när man åker bil, buss, båt eller flyg, och till och med när man gungar, åker karusell eller åkturer på nöjesfält.

Åksjuk blir man när hjärnan får motstridig information från olika delar av kroppen - innerörat (balansorganen), ögonen, musklerna och lederna.

Istället för att dessa organ samarbetar för att hålla balansen och ge känslan av att kroppen befinner sig i rätt läge, arbetar de var för sig så att barnet upplever att något är fel och får en känsla av obalans.

Det kan t.ex. drabba ett litet barn som inte kan se ut genom ett fönster vid bilåkning, eller när ett han/hon går under däck vid en båtresa eller ser snabba rörelser på en stor bioduk.

Barnets inneröra känner av rörelsen, men ögon eller leder gör det inte . Detta förvirrar hjärnan och barnet kan få åksjukesymtom.

Åksjuka brukar vara ärftligt och drabbar ofta barn som har migränhuvudvärk. För de flesta barn blir åksjukan bättre när de blir äldre.

Symptom

Symtom och tecken på åksjuka hos barn

Åksjuka börjar ofta med en obehaglig känsla i magen.

Den kan följas av illamående, kallsvettningar, nedsatt aptit och trötthet.

Mindre barn, som inte kan beskriva sina symtom, kan förefalla lugna, vara bleka, rastlösa, retliga och kan till och med gråta eller skrika. Slutligen får barnet kväljningar eller kräkningar.

Om rörelsen är kraftig, t.ex. en båtresa i sjögång, eller en gropig flygresa, är risken för åksjuka större.

Komplikationer

Åksjuka kan vara mycket obehagligt för alla, men är i allmänhet ett ofarligt tillstånd.

Om barnet kräks kraftigt, kan han/hon bli uttorkad (vätskebrist i kroppen). I sällsynta fall kan symtomen bli så svåra att man bör kontakta läkare.

Behandling

Behandling/Gör så här när barnet har åksjuka

Om ditt barn visar tecken på åksjuka när ni reser, bör ni om möjligt ta en paus. Stanna bilen och låt barnet och gå ut och röra på sig i friska luften.

Längre bilresor med barn bör alltid planeras med täta stopp längs vägen.

Om barnet får symtom när han/hon gungar eller åker karusell, ska hon omedelbart sluta med den aktiviteten. Det behöver inte hindra att man senare prövar igen, men man undviker då förstås situationer där rörelserna inte omedelbart kan avbrytas.

Små barn förstår inte varför de plötsligt blir sjuka och de kan därför bli oroliga. Lugna barnet och försök få honom att slappna av.

En kräkning, sällan flera, kan förekomma vid åksjuka. Om barnet känner sig illamående kan en fuktig, sval handduk på pannan vara lindrande.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder: Åksjuka hos barn

Vid bilresor ska barnet sitta i en barnsäker stol. Leta efter en som är något upphöjd så att barnet kan titta ut.

Barn får aldrig röra sig fritt i bilen. Det är farligt ur säkerhetssynpunkt och ökar också sannolikheten för åksjuka.

Låt barnet äta en lätt måltid före resan.

Om barnet börjar känna sig dåligt, försök distrahera honom/henne med en saga, sång eller musik.

Uppmuntra barnet att titta ut genom fönstret på sådant som ligger en bit bort.

Låt inte barnet läsa i bilen om han/hon har anlag för åksjuka. Distrahera inte barnet med leksaker, böcker och andra föremål inne i bilen.

Vid en båtresa bör barnet sitta på däck och titta på horisonten.

Om barnet tittar på film på bio, så påminn barnet om att känslan av illamående försvinner om han/hon sluter ögonen.

Om barnet har haft åksjuka tidigare och ska ut och resa kan du ge ett läkemedel som förebygger. Receptfria åksjuketabletter finns på Apoteket.

Ge aldrig högre dos än den som anges på förpackningen.

Om barnet regelbundet tar andra läkemedel, bör du rådfråga läkare innan du ger barnet läkemedel mot åksjuka.