Kräkningar

Video: Kräkningar

Vad är...

Vad är kräkningar?

Kräkningar är när magens innehåll snabbt eller kraftfullt töms via munnen. Detta sker genom en plötslig sammandragning av magmusklerna.

Uppstötningar är när små mängder mat kommer tillbaka upp genom munnen.

Orsaker till kräkningar

Det är normalt att spädbarn stöter eller rapar upp mat under och mellan måltiderna.

Men om ditt barn stöter upp mat flera gånger om dagen kanske han inte går upp i vikt tillräckligt.

Kontakta läkare om du misstänker att ditt barn stöter upp maten för ofta eller har ont vid uppstötningarna. 

En annan allvarlig orsak till kräkningar är pylorusstenos, vilket leder till kraftiga kaskadkräkningar hos spädbarn som är under 2 månader gamla. De beror på en blockering eller förträngning av öppningen mellan magsäcken och tarmen. Utan behandling kan blockeringen leda till allvarlig uttorkning och viktminskning. Det här är ett mycket allvarligt tillstånd som är akut.

Kontakta läkare på en gång om du misstänker att ditt barn har pylorusstenos, eftersom detta tillstånd oftast måste behandlas kirurgiskt.

Animation: Detta händer vid pylorusstenos

Många olika infektioner kan också orsaka kräkningar och diarré. Det kan vara infektioner i lungorna, öroninflammationer, infektioner i urinvägarna och magtarmkanalen (gastroenterit). 

Ett barn som kräks, har magsmärtor och feber, kan ha blindtarmsinflammation

Om ditt barn kräks efter en skallskada kan det betyda att hon har fått hjärnskakning eller en hjärnblödning. Det är ett allvarligt tillstånd

Åksjuka och sjösjuka är vanliga orsaker till att barn kräks. 

Ibland på vintern bryter det ut små epidemier av kräkningar på dagis, ofta utan ssk mycket diarré, och orsakade av smittsamma virusinfektioner ("vinterkräksjuka", "48-timmarssjuka" och andra namn förekommer) 

Ett barn kan också kräkas om det ätit något giftigt. (Det finns som väl är inga bär eller växter i trädgårdar eller ute i naturen i Sverige som ger verkligt farliga förgiftningar.) 

I sällsynta fall kan hjärntumörer eller andra problem med hjärnan orsaka upprepad huvudvärk och kräkningar. 

När barn insjuknar i diabetes (sockersjuka) får de stora urinmängder, stark törst och blir småningom uttorkade och börjar kräkas 

Maginfluensa (gastroenterit)

Ett barn som inte längre ammas och som plötsligt får många och lösa avföringar samt eventuellt också feber, har sannolikt fått akut gastroenterit, en infektion i magtarmkanalen. Andra vanliga symtom på sådan s.k. maginfluensa, eller magsjuka, kan vara illamående och/eller kräkningar.

Inte sällan börjar sjukdomen med att barnet kräks, men lös avföring ska tillstöta inom några timmar f.a. man ska anse att det verkligen rör sig om gastroenterit. Enbart kräkningar och feber kan vara något annat, eventuellt rent av något farligt, som hjärnhinneinflammation.

Maginfluensa beror vanligtvis på ett virus, men kan också orsakas av bakterier. Virusinfektioner i tarmarna brukar vara mildare och samtidigt kan även luftvägssymtom (halsont, snuva eller öronvärk) förekomma, medan magsjuka som orsakas av bakteriella infektioner ofta är svårare.

I vissa länder dit många reser som turister är sådana bakteriella infektioner vanligare än i Sverige, ssk i restaurangmat.

De flesta fallen av magsjuka är självbegränsande vilket betyder att det inte krävs någon särskild behandling, och att barnet blir bättre efter några dagar. Det viktigaste en förälder kan göra är att se till att det sjuka barnet dricker tillräckligt för att förebygga uttorkning.

Behandling

Egenvård

Om ett barn har maginfluensa, ökar risken för uttorkning om han förutom diarré också har kräkningar gång på gång

I den situationen kan du pröva med att ge små mängder åt gången av Vätskeersättning (VE) från Apoteket, men hålla på hela tiden de första 4 timmarna.

Ge inte barnet fast föda och låt honom inte dricka själv under denna uppvätskningsfas!

Barnet kan slumra mellan vätskedoserna, men ni föräldrar behöver turas om!

 • Sätt dig med barnet i knät och en klocka och en mugg med VE framför er på bordet. Börja med en tesked (=5 ml) var 5:e minut. När det har gått bra utan kräkning i en timme, öka takten men bara till en tesked var 4:e minut o.s.v. Det ger en vätskemängd motsvarande 4-5% av kroppsvikten på 4 timmar för ett barn på 8-10 kg, vilket brukar leda till förbättrat allmäntillstånd. 
 • Om barnet kräks, börja om på den takt i tillmatningen som gick bra. Upprepade kräkningar under denna försiktiga behandling bör föranleda läkarundersökning på barnakuten! 
 • När det har gått bra med en tesked varannan minut, kan du pröva med 5 skedar i tät följd och sedan göra paus 15-20 minuter, ge 5 skedar igen o.s.v. På detta stadium bör man också sätta välling (gärna majs-) eller bröstmjölk till VE, i stigande koncentration för varje mugg man blandar till. Barnet behöver mer näring än som finns i VE! 
 • Barn som ammas bör fortsätta att få bröstmjölk. Ditt barn ska dock matas oftare än normalt (varje eller varannan timma) och få mindre mängd istället (amma i 5-10 minuter åt gången). Om barnet inte vill ta bröstet kan mamman pumpa ur lite mjölk och mata honom med sked, mugg eller flaska. Spädbarn som har fått modersmjölksersättning kan fortsätta med sin normala utspädning. 
 • Om barnet är över 6 månader och inte tycker om smaken av ren vätskeersättning (som tårar), kan du sätta till koncentrerad äppeljuice i lämplig mängd (Smaka själv!) 
 • Ge inte barn med diarré fruktjuice eller läskedrycker, eftersom de innehåller mycket socker och kan göra diarrén värre. 
 • Om barnet har kunnat behålla vätska utan att kräkas i minst åtta timmar, kan du försöka med fast föda lite successivt. Kokt fisk med ris, kalvfrikadeller eller omelett utan tillsatser brukar anses lämplig mat att börja med. Man kan oftast övergå till den normala kosten cirka ett dygn efter att kräkningarna har upphört, men det kan vara klokt att vänta med snask och frukt (sockret!) och även med pommes frites och annan mat med mycket fett.
 • När söka läkare

  När ska du söka läkare?

  När ett litet spädbarn kräks, på så sätt att det kommer upp mjölk efter amning eller flaskmål, kan du rådgöra med BVC-sköterskan nästa dag. Däremot ska du omedelbart åka till akutmottagning på sjukhus om barnet

  • är under två månader och kräkningarna är sprutande och kommer långt efter måltid 
  • är nyfött och verkar medtaget 

  Helt och hållet ammade spädbarn brukar inte få vanlig maginfluensa!

  När ett äldre spädbarn eller småbarn plötsligt börjar kräkas, ska du ringa 112 eller åka direkt till Akuten om barnet

  • dessutom får feber eller klagar över ont någonstans (magen, huvudet) 
  • slog i huvudet idag eller igår (s.k. hjärnskakning) 
  • Ditt barn visar tecken på uttorkning i form av håglöshet, slöhet, torra läppar, insjunkna ögon eller små urinmängder (litet och mörk urin eller lätta blöjor). 
  •  visar något av de andra tecknen på uttorkning men har stora urinmängder och ont i magen 


  Ofta visar det sig att barnet fått vanlig magsjuka, genom att diarré tillstöter kort efter de första kräkningarna. Om barnet fortsätter att enbart kräkas och inga diarréer kommer, är det bäst att åka till en akutmottagning för barn för undersökning!

  Beställ tid hos barnläkare om råden du får på BVC inte hjälper eller kräkningarna fortsätter att komma någon eller några gånger om dagen, ssk om de kommer på morgonen utan föregående illamående.