Kontakteksem

video

Vad är...

Vad är kontakteksem?

Vid kontakteksem blir huden inflammerad efter kontakt med vissa saker.

Det finns i huvudsak två typer av kontakteksem – icke-allergisk och allergisk.

Vid icke-allergiska kontakteksem orsakas inflammationen av ämnen som irriterar huden och skadar dess skyddslager.

Vanliga irriterande ämnen är tvål, tvättmedel, desinfektionsmedel, rengöringsmedel och andra kemikalier. Blöjutslag är ett exempel på icke-allergiska kontakteksem som orsakas av långvarig kontakt med våta och smutsiga blöjor.

Vid allergiska kontakteksem sker en allergisk reaktion i huden på grund av någonting som huden kommer i kontakt med. Dessa ämnen som ”triggar” immunsystemet att starta en allergisk reaktion kallas allergener.

Vanliga allergener som ger kontakteksem är nickel (i t.ex. klockarmband, bälten, spännen och smycken), giftek, ek och sumak, latex, skogummi, läkemedel som används lokalt på kroppen och olika typer av parfymer och kosmetika.

Kontakteksem är vanligast på händer och kallas i det fallet ibland för handeksem. Personer i alla åldrar kan få kontakteksem, men det är vanligare hos vuxna än hos barn.

Symptom

Symtom och tecken

Vid icke-allergiska kontakteksem blir huden torr och klarröd, med sprickor och flagor.

Händerna drabbas oftast och symtomen kommer vanligen direkt efter kontakt med det irriterande ämnet.  

Allergiska kontakteksem är kliande, rodnade, varma och svullna områden som utsatts för allergen. Nickelallergi leder exempelvis till kontakteksem under ett klockarmband av metall, ett spänne eller smycken, och på örsnibbarna om det finns nickel i metallen i örhängen.

Frisättningen av färger eller skyddskemikalier i kläder kan vid kraftiga svettningar ge utslag i armhålor och ljumskar. Reaktioner på kosmetika och parfymer kan ge utslag runt ögonen, i ansiktet och på halsen. Material i strumpor och skor kan ge foteksem.

Vid allergiska kontakteksem kan det hända att hudreaktionen inte inträffar förrän flera timmar efter kontakten med allergenet, eftersom det tar tid för immunsystemet att reagera. Fördröjningen av symtomen gör att det ibland är svårt att identifiera vilket allergen det rör sig om.

Komplikationer

Vid svåra kontakteksem kan det bildas sår och en bakteriell infektion kan uppkomma. Infektionerna kan orsakas av stafylokock- och streptokockbakterier, vilket leder till varbildning i eksemen.

Dessutom kan det drabbade hudområdet bli rött, varmt och ömt vid beröring. Barn kan också få feber.

Behandling

Behandling/Gör så här

Vid kontakteksem ska du börja med att tvätta området med vatten eller mild tvål för att ta bort alla resterande irriterande ämnen eller allergen från huden. Det kanske inte krävs någon ytterligare behandling.

Om utslaget kliar eller är besvärande bör en mild steroidkräm, som hydrokortison, minska inflammationen och förbättra symtomen.

Kalla kompresser och mjukgörande krämer kan också vara bra. Kontakta läkare vid tecken på infektionen i eksemet. Antibiotikakräm eller antibiotikatabletter kan behövas.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder

Om du misstänker att ditt barn har kontakteksem ska du försöka hitta allergenet eller det irriterande ämnet och undvika det.

Använd inte starka tvålar och låt inte barnet bada för mycket, eftersom det kan torka ut barnets hud och göra den känsligare. Använde ett milt, allergitestat tvättmedel eftersom barnet kan reagera på kläder som tvättats med starka tvättmedel.

Mjukgörande lotion och badoljor bevarar hudens fuktighet och minskar risken för kontakteksem. Det är bäst att smörja in barnet med mjukgörande lotion direkt efter badet.

Se till att barnets naglar är korta så att barnet inte kan att riva sönder huden vid klåda. Antihistaminer (som difenhydramin) vid sänggåendet kan minska klådan och hjälpa barnet att sova.

Undvik åtsittande kläder som kan göra huden för varm och förvärra klådan.