Förkylning

Video: Förkylning
Så ger du barnet näsdroppar när det sitter

Vad är...

Vad är förkylning hos barn?

Vanlig förkylning är en infektion i de övre luftvägarna, i första hand näsa och svalg. Orsaken är inte kyla, utan ett av många olika virus, t.ex. rhinovirus, adenovirus och enterovirus. Eventuellt medverkar dock nedkylning genom att orsaka ökat vätskeutträde och därmed "luckra upp" slemhinnorna.

Rhinovirus är vanligaste och det finns fler än 100 olika typer som kan orsaka vanlig förkylning.

Infektionen innebär att slemhinnorna i de övre luftvägarna blir inflammerade - de rodnar, svullnar och ökar produktionen av sekret.

Förkylning är den vanligaste sjukdomen i hela världen. Den är också den vanligaste sjukdomen hos barn i Sverige, nyfödda undantagna.

Många barn har 3 till 6 förkylningar under ett år, speciellt under vintern.

Förkylning är den vanligaste orsaken till att barn besöker läkare.

Överföringen sker genom luftburna droppar från hosta och nysningar och genom handkontakt.

Symptom

Symtom och tecken vid förkylning

Förkylning brukar börjar med täppt näsa, nysningar och feber.

Sedan börjar det rinna klar snuva från näsan. Efter några dagar blir snuvan tjockare och byter färg till gulaktig.

Särskilt i liggande rinner nässekret bakåt ner i svalget och ger hosta. Inflammerade slemhinnor även där ger sandpapperskänsla, halsont och sväljningsbesvär.

Lymfkörtlarna på halsen förstoras, men blir knappast särskilt ömma.

Barnet blir trött och tappar aptiten. Enstaka kräkningar kan förekomma p.g.a. nersvalt slem. Febern går oftast över på 3-4 dagar.

Komplikationer: förkylning

I de flesta fall går alla besvär av en förkylning över helt och hållet på 7-10 dagar.

Ibland kan slemhinnesvullnad blockera tömningen av näsans bihålor, och barnet kan få akut bihåleinflammation - sinuit av bakterier.

Örontrumpeten, som binder samman mellanörat med svalget bakom näsan, kan också blockeras av slemhinnesvullnad och slem.

Det kan leda till en bakteriell infektion i mellanörat, kallad akut öroninflammation.

Täppt näsa kan göra det svårt för spädbarn att äta från bröstet eller flaskan.

Barnet brukar då försöka suga en kort stund, men släpper sedan bröstvårtan eller nappen, vänder bort ansiktet och gråter, och skriket brukar ha ett hörbart inslag av ilska.

Behandling

Behandling/Gör så här vid förkylning hos barn

Eftersom förkylning orsakas av virus hjälper inte antibiotika. Det finns helt enkelt inga mediciner mot de virus som orsakar förkylning.

Vissa möjligheter finns dock att lindra symtomen.

 • Uppmuntra barnet att dricka mycket. Det kan lindra halsont, dämpa hostan och göra så att slemmet i näsan kommer ut lättare.

 • Bli inte orolig om barnet inte vill äta fast föda. Försök med glass, milkshake, vindruvor, juice och youghurt. 

 • Barnet behöver vila mycket och ska avstå från fysiska aktiviteter under de första dagarna av en förkylning. 

 • En luftfuktare med sval imma i sovrummet kan också göra det lättare för barnet att andas. Kom ihåg att rengöra den regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. 

 • Näsdroppar eller nässpray av s.k. fysiologisk koksaltlösning (0,9%) hjälper till att lösa upp sekretet i näsan och även göra det lättare för bröst- eller flaskbarnet att äta. Det hjälper till att hålla näsborrarna fuktiga, vilket kan förebygga komplikationer som öron- och bihåleinflammation. 

 • Avsvällande näsdroppar kan minska svullnaden i slemhinnorna, men dropparna bör inte användas mer än 3 dagar i rad. Därefter bör det gå minst 2 veckor innan barnet får avsvällande droppar igen. 

 • Äldre barn kan få en extra kudde under huvudet när de sover, eftersom det blir lättare att andas med en täppt näsa om man kommer upp en bit. Lär barnet att snyta sig ofta med engångsnäsdukar som sedan kastas bort. 

 • Om barnet har hög feber och inte mår bra, kan du ge paracetamol eller ibuprofen. 

 • Om ett småbarn har envist rinnande näsa på bara ena sidan, får man tänka på möjligheten att han stoppat in något främmande föremål i näsan, ssk om den ensidiga snuvan också är blodtillblandad.

  Om barnet var på väg att bli bättre från förkylningen då han på nytt får feber och tillstötande symtom (t ex hosta; riklig, grönaktig snuva; ont över ansiktet och i överkäken), kan det röra sig om en bakteriell infektion (lunginflammation, bakteriell öli eller sinuit). Kontakta vårdcentralen!

  Förebyggande

  Förebyggande åtgärder: förkylning

  Det är omöjligt att förhindra att barn blir förkylda. Man kan emellertid minska risken, ssk för de minsta spädbarnen, genom att undvika samlingslokaler, allmänna transportmedel och andra ställen där många människor trängs.

  På vissa dagis har man minskat förekomsten av övre luftvägsinfektioner medelst handtvättning och handsprit och att barnen vistas ute mycket tycks också nedbringa risken för förkylningsinfektioner.

  De virus som orsakar förkylningar sprider sig via droppar i luften från en infekterad person och via handkontakt. Att tvätta händerna ofta minskar risken för att barnet får virusinfektioner.

  Håll barnet hemma från dagis eller skola om han blir förkyld med feber, för risken att smitta andra barn är stor i början av sjukdomen och han har ändå ingen lust att leka med andra barn.

  Barn som växer upp i hem med rökare tycks drabbas av förkylningar oftare än barn som bor i ett rökfritt hem. Utsätt därför aldrig barnet för passiv rökning.

  Det finns inga bevis för att olika typer av naturläkemedel eller vitamintillskott minskar risken för förkylningar.