Diarré

Video: Diarré
Vi ser en pojke på 10 år som är dehydrerad, dvs. uttorkad. Han är blek, väldigt stilla och mörk under ögonen. Ögonen är insjunkna och läpparna torra. Detta är tecken på att han är uttorkad.

Vad är...

Vad är diarré hos barn?

Vad som är normala avföringsvanor kan skilja sig mycket mellan olika barn och mellan olika åldrar.

Många bröstbarn har avföring efter varje mål utan att det kan kallas för diarré. Andra bröstbarn bajsar bara en gång i veckan.

Under andra halvåret brukar det inte variera fullt så mycket, utan mer än tre avföringar dagligen eller en vattentunn, sprutande avföring ska anses onormalt och kallas för diarré.

Orsaker till diarré hos barn

Det finns många orsaker till diarré, bl.a.: matförgiftning, allergiska reaktioner eller intolerans mot vissa livsmedel. Diarré kan också vara en biverkning av vanliga läkemedel som antibiotika. En vanlig orsak till diarré hos barn är magsjuka (gastroenterit), en virusinfektion i magen och tarmen.

I många av dessa fall börjar sjukdomen plötsligt med kräkningar och strax därefter kommer diarréen, som fortsätter efter att kräkningarna gått över och varar upp till en vecka.

Om ett barn har diarré i mer än 2 veckor kallas detta för kronisk diarré. Kronisk diarré hos barn bör utredas av barnläkare, bl a med att rita upp barnets tillväxtkurva för längd och vikt. Vid glutenintolerans (celiaki) (överkänslighet för gluten, som är proteinet i vete och vissa andra sädesslag) är avföringarna ofta stora, gråaktigt ljusa och kladdiga.

I vissa folkgrupper förlorar nästan alla under barndomen förmågan att bryta ner mjölksocker i tarmen. Om barn med sådan genetisk bakgrund dricker mjölk, kan de få diarré p.g.a. mjölksockrets verkan i tarmen.

Magsjuka (gastroenterit) hos barn

Ett barn som inte längre ammas och som plötsligt får många och lösa avföringar samt eventuellt också feber, har sannolikt fått akut gastroenterit, en infektion i magtarmkanalen. Andra vanliga symtom på sådan s.k. maginfluensa kan vara illamående och/eller kräkningar.

Inte sällan börjar sjukdomen med att barnet kräks, men lös avföring ska tillstöta inom några timmar f.a. man ska anse att det verkligen rör sig om maginfluensa. Enbart kräkningar och feber kan vara något annat, eventuellt rent av något farligt, som hjärnhinneinflammation.

Maginfluensa beror vanligtvis på ett virus, men kan också orsakas av bakterier. Virusinfektioner i tarmarna brukar vara mildare och samtidigt kan även luftvägssymtom (halsont, snuva eller öronvärk) förekomma, medan magsjuka som orsakas av bakteriella infektioner ofta är svårare. I vissa länder dit många reser som turister är sådana bakteriella infektioner vanligare än i Sverige, ssk i restaurangmat.

De flesta fallen av magsjuka är självbegränsande vilket betyder att det inte krävs någon särskild behandling, och att barnet blir bättre efter några dagar.

Det viktigaste en förälder kan göra är att se till att det sjuka barnet dricker tillräckligt för att förebygga uttorkning.

Behandling

Egenvård: diarré hos barn

Försök att få barnet att dricka tillräckligt mycket så att den vätska, samt de salter och kalorier ersätts, som hon förlorar genom diarrén. 

  • Om barnet har mild diarré, dvs. den inte är vattnig, och färre än 5 avföringar per dag, kan hon fortsätta med sin vanliga kost. 
  • Undvik fruktjuice eller läskedrycker eftersom de innehåller mycket socker och kan förvärra diarrén. 
  • Om du ammar ska du fortsätta med det och amma barnet oftare än vanligt. Om barnet inte vill amma kan du försöka ge henne små mängder bröstmjölk med flaska, mugg eller sked. 
  • Spädbarn som får modersmjölksersättning kan fortsätta med sin normala utspädning. 
  • Förutom bröstmjölk och modersmjölksersättning kan du ge ditt barn Vätskeersättning, som man köper i pulverform på Apoteket. Blandad och given enligt anvisningarna ersätter den vätska och salter som barnet förlorar vid en diarrésjukdom. 
  • Barn över 1 år kan äta sin vanliga mat, och även dricka outspädd mjölk och vatten. Morotssoppa (utspädd morotspuré) och risavkok kan hjälpa till att lindra diarré, men det viktigaste är vätska över huvud taget!

När söka läkare

När ska du söka läkare vid diarré hos barn?

Om ditt barn insjuknar i en akut diarréinfektion, så ska du söka läkare akut om barnet

  • visar tecken på uttorkning i form av håglöshet, slöhet, insjunkna ögon och torra läppar eller stark törst, ssk om han omgående får upp mycket av den vätska ni ger honom 
  • har mycket ont i buken och/eller hög feber 

Små barn blir lättare och fortare uttorkade än äldre barn och vuxna!

Det är särskilt allvarligt om tecken på uttorkning enligt ovan uppträder redan efter kort tids sjukdom!

Beställ tid hos läkare om barnet

  • har var och/eller slem och blod i diarréerna (dysenterisk avföring). (Små stråk av rött i blöjorna brukar emellertid bero på ofarliga slemhinnebristningar i anus och är vanligt efter några dagars diarré.) 
  • fortsätter att ha mer än tre lösa avföringar dagligen efter två veckor, ssk om han gått ner i vikt. Tag med gamla uppgifter om längd och vikt (BVC-kort, skolhälsovårdens anteckningar) till läkarbesöket!