Blodbrist (anemi) hos barn

Video: Blodbrist (anemi) hos barn

Vad är...

Kontakta din läkare

Vad är blodbrist (anemi) hos barn?

Blodbrist innebär att barnet har färre röda blodkroppar än vad som är normalt. De röda blodkropparna innehåller hemoglobin, som är en järninnehållande molekyl som transporterar syre runt i kroppen. I allmänhet kan antalet röda blodkroppar vara färre än normalt av tre orsaker: benmärgen produceras inte tillräckligt med röda blodkroppar, de försvinner på grund av blödning eller förstörs av andra orsaker.

Blodbrist är ett vanligt tillstånd som drabbar många barn. Brist på järn i kosten är den vanligaste orsaken till blodbrist hos spädbarn och små barn. Järn behövs för att producera röda blodkroppar och utan tillräckligt med järn kan inte kroppen tillverka de röda blodkroppar som är nödvändiga.

Brist på vitaminerna B12 och folsyra minskar också produktionen av röda blodkroppar, vilket leder till blodbrist. Andra mindre vanliga orsaker till nedsatt produktion av röda blodkroppar är vissa läkemedel, virusinfektioner, sällsynta blodsjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar och andra kroniska barnsjukdomar.

Hos äldre barn och vuxna beror blodbrist i allmänhet på kronisk blodförlust, t.ex. på grund av upprepade näsblödningar, kraftiga menstruationer eller tarmblödning (som vid kronisk inflammatorisk tarmsjukdom).

Vissa ärftliga sjukdomar kan orsaka blodbrist på grund av att fler blodkroppar förstörs. Sickle cell-sjukdom, som är utbredd bland afroamerikanska barn, är en ärftlig sjukdom som ofta leder till blodbrist.

Talassemi och G6PD-brist (genasbrist) är andra ärftliga sjukdomar som kan leda till blodbrist på grund av att de röda blodkropparna förstörs. 

Symptom

Symtom och tecken vid blodbrist hos barn

Många barn kan ha blodbrist utan att visa några tydliga symtom. Andra kan ha blek hud och bleka slemhinnor, ökat trötthet eller utmattning, ett ökat sömnbehov och nedsatt energi. Andra symtom kan vara problem att idrotta, andfåddhet, snabb hjärtfrekvens och huvudvärk.

Långvarig järnbrist har rapporterats leda till fördröjd utveckling och inlärningssvårigheter hos barn och ungdomar. Järnbrist kan också leda till en ökad infektionsrisk, nedsatt aptit och retlighet.

Komplikationer vid blodbrist

Blodbrist leder normalt inte till några komplikationer för barnet, förutom de symtom och konsekvenser som anges ovan.

Vissa sjukdomar som omfattar blodbrist, som t.ex. sickle cell-sjukdom, kan i sig själva vara allvarliga och leda till andra komplikationer.

Behandling

Behandling/Gör så här om du misstänker att ditt barn har blodbrist

Sök läkare om du misstänker att ditt barn har blodbrist.

Diagnosen kan snabbt och enkelt ställas med ett blodprov.

Det är orsaken till blodbristen som bestämmer behandlingen. Om barnet har en dokumenterad järnbrist, kan blodbristen enkelt botas med järntillskott. Om barnet får järntillskott är det viktigt att det inte tas tillsammans med mjölk, eftersom det gör att kroppen absorberar mindre mängd järn från tarmarna. Ge istället järntillskottet med juice som innehåller C-vitamin, som ökar absorptionen av järn.

Läkemedel som innehåller järn kan missfärga barnets tänder, så tänderna bör borstas efter varje dos. Men oroa dig inte - missfärgningen är inte bestående.

Ge barnet järntillskott så länge som läkaren rekommenderar det. Barnet ska ta ett nytt prov som visar blodvärdet när behandlingen är avslutad.

Börja inte ge barnet järntillskott utan att först ha pratat med läkare. Det kan vara farligt att ta för mycket järn.

Det viktiga är att fastställa den exakta orsaken till barnets blodbrist. Om blodbristen beror på kraftig menstruation hos en tonåring kan det vara lämpligt att använda p-piller för att minska blödningen.

Om det är vissa läkemedel som orsakar anemin, kommer läkaren troligen att bestämma att barnet ska sluta ta dessa läkemedel.

Tillskott av folsyra och B12 kan användas för att behandlas vissa typer av blodbrist. I sällsynta fall av svår blodbrist kan det vara nödvändigt att lägga in barnet på sjukhus för speciell behandling, som en blodtransfusion, som bara kan ges på sjukhuset.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder: Blodbrist

Amma barnet i minst 6 månader, helst i 12 månader, men från ung. 6 månader ska kosten innehålla ordentligt med järn (kött, fisk, ägg etc). Bröstmjölk innehåller litet järn, men ett fullgånget barn klarar sig på järnet i de röda blodkropparna fram till dess att födelsevikten dubblerats. (Underburna barn gör slut på sina järnreserver mycket tidigare, långt innan de äter någon järnhaltig kost, och behöver därför järnmedicin.)

När du börjar ge barnet fast föda som tillägg till bröstmjölk eller mjölkersättning, ska maten innehålla mycket järn, t.ex. järnberikad gröt och rött kött.

Uppmuntra även äldre barn att äta mat som innehåller mycket järn. Bra källor till järn är järnberikad havregrynsgröt, mannagrynsgröt och andra grötar, magert rött kött, torkade bönor, fullkornsprodukter, ägg (speciellt äggulan) och torkad frukt, exempelvis russin, aprikoser och plommon.

Förvara järntillskott och multivitaminer utom räckhåll för barn. Små barn stoppar alltid saker i munnen och järnförgiftning kan vara mycket allvarligt.