Blöjutslag

Video: Blöjutslag

Vad är...

Vad är blöjutslag?

Blöjutslag, inflammerad röd hud i blöjområdet, är så vanligt bland spädbarn och små barn att nästan alla någon gång får det.

Blöjutslag inträffar ofta när fuktig hud under blöjan blir irriterad av avföring, speciellt när en bebis har diarré eller blöjan inte byts tillräckligt ofta.

Vissa tvålar, tvättmedel och babyservetter kan göra att huden blir röd och irriterad.

Det kan även områden där blöjan ligger an mot huden bli, som runt övre delen av låren. Barn som får antibiotika eller som har hudproblem, som atopiskt eksem, seborroiskt eksem och psoriasis är speciellt utsatta.

Ett blöjutslag kan bli infekterat med bakterier eller hudsvamp.

Symptom

Symtom och tecken vid blöjutslag

Huden i blöjområdet blir irriterad och röd. Blöjutslag orsakade av irriterande ämnen, som avföring, urin och även tvål, eller av att blöjan gnider mot huden, syns med upphöjda prickar i blöjområdet. Ibland kan små sår eller blåsor bildas i och runt utslagen.

Vid bakterie- eller svampinfektioner kan vätska sippra ut från såren. Infekterade blöjutslag är vanligast i hudveck.

Komplikationer vid blöjutslag

Det är sällsynt att blöjutslag ger några komplikationer.

Utslagen kan bli infekterade av bakterier, som streptokocker eller stafylokocker, och då kallas de svinkoppor (impetigo).

Behandling

Behandling/Gör så här när barnet har blöjutslag

Om ditt barn får blöjutslag ska det vara utan blöja ett tag, så att blöjområdet får luftas.

Att byta blöjor ofta och torka barnet noga efter rengöring av blöjområdet, och att använda en kräm som innehåller zink på området, kan läka utslagen på några dagar.

Sätt inte på blöjan för hårt och undvik blöjor innehållande ett plastlager några dagar för att vara säker på att mycket luft når det drabbade hudområdet. Man kan lägga en pappersblöja närmast huden och knyta om med en handduk eller annat tyg, åtminstone hemma!

Använd en större eller extraabsorberande blöja och byt blöja på natten för att hålla området så torrt som möjligt nattetid.

Låt läkaren titta på utslagen om de inte försvinner efter några dagars behandling med luftning och vattenavvisande salva, eller om du misstänker en infektion i utslagen.

Det kan vara nödvändigt att behandla utslagen med ett receptbelagt läkemedel.

Kontakta också läkare om barnet får blöjutslag under de första 6 veckorna efter födseln, om barnet får feber, om barnet inte vill äta, om utslagen förvandlas till öppna sår, eller om utslagen sprider sig till andra delar av kroppen, t.ex. armar, ansikte eller hårbotten.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder: blöjutslag

Nästan alla barn får blöjutslag då och då. Men det finns åtgärder du kan vidta för att förebygga många av dem.

Byt blöjor ofta så att barnet inte behöver ligga med en våt blöja under längre perioder, eftersom det irriterar huden. Detta gäller oavsett om barnet använder tygblöjor eller engångsblöjor.

Undvik att använda tvål och vatten så ofta att huden torkar ut och ökar risken för att barnet får utslag. Tvätta bara med mild tvål efter att barnet har bajsat. Tvätta bort tvålrester med ljummet vatten.

Använd inte babyservetter med alkohol eftersom de tar bort hudens skyddande yta och torkar ut huden. Leta efter babyservetter utan alkohol eller parfym och använd dem istället.

Låt huden i blöjområdet torka ordentligt efter varje blöjbyte, innan du sätter på en ny blöja. Smörj in huden efter varje blöjbyte med en vattenavvisande salva (s.k. stjärtsalva finns på Apoteket i olika varianter). Puder bör inte användas, för det blir nästan som sandpapper tillsammans med urinen.