Atopiskt eksem

Video: Atopiskt eksem
Videon visar barn med atopiskt eksem. Atopiskt eksem är ett hudutslag som vi ofta ser hos barn och unga med en speciellt torr och känslig hud. Man hittar atopiskt eksem hos ca 15 % av alla småbarn, men hos de flesta försvinner utslagen innan vuxen ålder. Utslagen är kroniska men kan variera i intensitet och kliar ofta kraftigt.

Vad är...

Vad är atopiskt eksem hos barn?

Atopiskt eksem är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som ger rodnad, torrhet, fjällning och klåda.

Den exakta orsaken till atopiskt eksem är okänd, även om det tycks vara ärftligt i familjer med en sjukdomshistoria med allergiska sjukdomar som t.ex. hösnuva och astma.

Cirka hälften av alla barn med atopiskt eksem utvecklar astma eller hösnuva i barndomen.

Ett antal faktorer, som väder, livsmedel eller miljöallergier, kan påverka eksemen och leda till att utslagen förvärras.

Eksem smittar inte från en person till en annan!

Atopiskt eksem är vanligt hos spädbarn och små barn och drabbar cirka 15 % av alla spädbarn.

Eksem kan uppkomma under hela barndomen, men börjar normalt under det första året och nästan alltid före 5 års ålder.

Utslagen är långvariga (kroniska) men försvinner oftast innan barnet når vuxen ålder. Eksemen kan vara lätta eller svåra och symtomen kan komma och gå.

atopisk eksem

Symptom

Symtom och tecken på atopiskt eksem hos barn

Barn med atopiskt eksem har vanligtvis torr hud som är särskilt känslig och lätt blir irriterad av olika tvättmedel, tvål och parfymer.

Den torra huden kliar och att klia förvärrar bara eksemet. Detta kan lätt utvecklas till en ond cirkel med utslag, klåda, kliande och mera utslag. Huden är torr, röd och irriterad med områden med sårskorpor och är känslig för infektion.

Om huden blir infekterad kan den bli ännu rödare och ännu mer irriterad och vätska kan sippra ut från området.

Hos människor som har haft eksem länge blir huden tjockare och torr och kan bli brunfärgad av kliandet och tidigare sår.

Det finns perioder när eksemen är värre och perioder när de nästan är borta.

Hos spädbarn börjar eksemen normalt i ansiktet, på pannan eller i hårbotten och kan sprida sig till händer och fötter, innan de eventuellt sprider sig över hela kroppen. Blöjområdet är normalt förskonat eftersom det alltid skyddas och ofta är fuktigt.

Äldre barn har vanligtvis eksem i knä- och armbågsvecken samt runt handleder och fotleder.

 

Komplikationer

Komplikationer: atopiskt eksem

När huden går sönder av kliande eksem kan såren bli infekterade. Dessa infektioner beror vanligtvis på stafylokockbakterier som ofta varar. Huden blir rödare än vanligt, varm och ömmar ofta vid beröring. Barnet kan också få feber.

Om ett barn med atopiskt eksem får vattkoppor eller en herpesvirusinfektion blir utslagen ofta mycket värre och barnets allmäntillstånd blir sämre. Kontakta omedelbart läkare om det inträffar!

Hudområden med eksem blir ljusa fläckar i solbrännan på sommaren, och en del föräldrar tror att det är en biverkan av kortisonkrämen. Det är fel! Detta såg man regelmässigt även innan kortisonkräm var uppfunnen!

Det är eksemet självt och klådan/kliandet som gör att den angripna huden blir mindre solbränd! Inte heller den "elefanthud", som gärna uppstår på kliande ställen, är någon biverkan av behandlingen. Tvärt om! Dessa litet tråkiga kosmetiska följder av eksemet beror på för litet behandling, inte för mycket!

Behandling

Behandling/Gör så här när barnet har atopiskt eksem 

Kontakta vårdcentralen eller barn- och ungdomsmottagningen om du misstänker att ditt barn har atopiskt eksem.

Hos små spädbarn (under 6 månaders ålder) kan ibland allergi, oftast mot komjölk, vara hela orsaken till atopiskt eksem.

Hos äldre barn är så nästan aldrig fallet. (Dock finns det enstaka barn med eksem som även får nässelutslag av viss mat, oftast mjölk, fisk eller ägg, och då river de sönder eksemet, förstås.) Många eksembarn får emellertid klåda och försämring av "stark" mat (t ex senap, ketchup), men det beror inte på allergi.

Ämnen i maten kan alltså spela roll vid eksem, men det är knappast så enkelt som att testa vad barnet är allergisk mot och undvika det, så blir huden normal!

Hudens dagliga skötsel är den viktigaste behandlingen vid eksem.

Det viktigt att undvika sådant som kan irritera huden. Rester av tvättmedel i kläder och sängkläder hör dit. Ylle och syntet närmast kroppen bör undvikas. Bomull är bäst.

Vidare ska man öka fuktigheten i huden genom att "stänga in" vatten i den med mjukgörande kräm, som bör appliceras direkt efter dusch/bad, efter bara slarvig torkning. Badolja verkar på samma sätt. Därför ska man tillsätta badoljan först efter en stund i badet. Vid behov används kortisonkräm för att lugna inflammationen.

Under bra perioder kan huden smörjas in med en mjukgörande kräm eller en salva varje dag. Badolja kan hålla huden tillräckligt mjuk och fuktig för att förhindra att eksemet blossar upp.

En hudspecialist eller en barnläkare bör kontrollera barnet regelbundet om eksemen är utbredda. Det kan vara bra att hos läkaren upprätta en skriftlig behandlingsplan för barnet, eftersom behandlingen kan variera beroende på hur mycket eksemet blossar upp.

Vid svårare perioder med eksem är det nödvändigt att använda en starkare kortisonsalva under en kort period. Det är viktigt att driva den behandlingen målmedvetet till huden blir riktigt fin och inte sluta med kortison när eksemet bara blivit litet bättre och uppfattas som "uthärdligt".

Kontakta läkare om du misstänker att eksemen är infekterade (huden är rödare, varmare, öm eller eksemet vätskar sig; barnet kanske har feber).

Förebyggande

Förebyggande åtgärder

Atopiskt eksem är ofta ärftligt och kan därmed inte förebyggas. Att amma länge och introducera annan mat under fortsatt amning kan ge visst skydd mot atopiskt eksem.

Hos barn som har atopiskt eksem kan du begränsa uppblossningarna av eksem genom att hålla barnet borta från saker som förvärrar, som t.ex. damm, pollen, djurmjäll och mat som du tydligt märker att barnet reagerar på.

Använd inte starka tvålar, starkt tvättmedel eller annat som kan irritera barnets hud. Kontrollera att barnet inte duschar eller badar för ofta eftersom det kan torka ut huden.

Barnet bör inte heller skrubba sig eller torka sig för hårt efter ett bad eftersom det också kan irritera huden och leda till att eksemen förvärras.

Mjuka bomullskläder är bäst för hud med eksem. Smörj in huden med mjukgörande kräm 2-3 gånger per dag och speciellt efter ett bad.

Gör det även om barnet inte har några eksem.

Se till att hålla naglarna korta och rena så att barnet inte river sönder huden och infekterar den om det kliar.

Använd inte kläder som är för åtsittande eftersom det kan göra huden varm och förvärra klådan.